בשנים האחרונות, מסיבות כאלה ואחרות, התקשורת והציבור בכלל, דנו בשאלה האם ניתן לבטל כתב אישום שהוגש לבית משפט. במקרים מסוימים שהפכו להיות מאוד תקשורתיים, השאלה הזאת נידונה לא מעט ונבחנה בצורות שונות.

בשביל להבין האם ביטול כתב אישום הוא אכן דבר אפשרי, צריך להבין תחילה כיצד מוגש כתב אישום ומה המשמעות שלו. רק אז נוכל להבין האם אפשרי לבטל אותו וכיצד ניתן לעשות זאת. חשוב לומר כבר עכשיו, יש הבדל בין החלטה על ביטול של כתב אישום לבין החלטה על ביטול פסק דין או משפט חוזר.

איך מוגש כתב אישום?

כתב אישום מוגש אחרי שמתבצעת חקירה של המשטרה וישנן ראיות אמיתיות, ממשיות לביצוע עבירה. במקרים מסוימים גם נדרש מניע, כלומר סיבה למה בוצעה העבירה. יש מקרים בהם אין מניע, אך יש עבירה וקיימות ראיות מוחשיות שהיא אכן התבצעה. ההחלטה על הגשת כתב אישום מתקבלת על ידי הפרקליטות על פי המלצת המשטרה והחומר שהיא מגישה לה.

כשאנחנו מדברים על ראיות, הכוונה היא לדברים שניתן להציג ולהוכיח אותם. זה חשוב, מאחר ונניח ראיית שמיעה שאין לה הוכחה אמיתית, לא תוכל להתקבל כראייה, אלא אם יש דרך להוכיח שאכן הדברים נאמרו ואפשר להסתמך עליהם.

מה זה ביטול כתב אישום?

המשמעות של ביטול כתב אישום הוא, אחרי שמגישים אותו מחליט בית המשפט לבטל אותו. במקרה כזה, או שיוחלט שלא יהיה משפט כלל או שיהיה צורך לתקן את הפגמים בכתב האישום בשביל שיהיה ניתן להגיש אותו מחדש. אופציה אחרת, יהיה צורך להשיג עוד ראיות ועדויות, על מנת שיהיה ניתן לתמוך בו.

ביטול כתב אישום מתבצע בדרך כלל במקרים הבאים: כאשר נחשפות עדויות חדשות שמלמדות שכתב האישום המקורי איננו רלוונטי, אם מצליחים להוכיח שיש פגם מהותי בכתב האישום, אם כתב האישום נוצר מעדויות שהתקבלו באופן לא חוקי, תחת איומים או כל דבר אחר שפוגע בדין הפלילי. באופן טבעי אם אדם אחר מודה בביצוע העבירה, אז כתב האישום מבוטל.

מי שעל פניו אמור להוכיח את הטיעונים שיביאו לביטול כתב אישום, הוא עורך דין פלילי אשר מייצג את הנאשמים. ייתכן גם שהחלטה על ביטול כתב אישום תגיע מצד הפרקליטות עצמה, למשל, אם תתגלה ראייה חדשה שתוכיח כתב האישום המקורי איננו רלוונטי יותר.

מה ההבדל בין ביטול כתב אישום, פסק דין או משפט חוזר?

כאמור, יש הבדל בין ביטול של כתב אישום לביטול פסק או גזר דין וכן משפט חוזר. במקרים של ביטול פסק דין או גזר דין, מדובר במהלך שיכול להיווצר כתוצאה מהחלטה להשאיר את כתב האישום כפי שהוא אך לשנות את סוג העבירה או להקל/להחמיר עם הנאשם בגזר הדין. ביטול משפט, נעשה אם ישנן הוכחות שהמשפט המקורי הוכתם ולא התבצע כדין. משפט חוזר, יכול להיקבע עקב הופעתן של ראיות חדשות משמעותיות בתיק.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.